blogspot.com

Walencja to trzecie co do wielkości miasto w Hiszpanii (po Madrycie i Barcelonie),

leżące na wschodnim wybrzeżu kraju, w regionie Costa Blanca.

trekearth.com

Każdego roku, w okolicach 19 marca w mieście odbywa się wielki festiwal nazywany

Fiesta de la Fallas.

Warto podkreślić, że jest to jedno z najważniejszych wydarzeń w całej Hiszpanii;

Las fallas to nazwa rzeźb, które są symbolem imprezy.

wordpress.com

W Walencji takie figury powstają przez kilka tygodni.

Są one bardzo dużych rozmiarów, najwyższe osiągają nawet kilkanaście metrów.

Fallas najczęściej przedstawiają karykatury polityków oraz postaci życia publicznego,

o których w ostatnim czasie, z różnych powodów było głośno w całej Hiszpanii.

subastadeocio.es

Powstają również Fallas dziecięce, przedstawiające postaci z bajek.

valenciastaytrip.com

Przez cały marzec słychać w mieście huk petard.

W taki sposób Hiszpanie żegnają zimę.

gstatic.com

Przez cały tydzień odbywają się imprezy towarzyszące,

ale najważniejsza ma miejsce w nocy z 19 na 20 marca.

Noc Płomieni, przyciąga do Walencji około 2 miliony turystów.

gardner-mathews.com

Wyjątkowość Nocy Płomieni polega na tym, że właśnie wtedy

wszystkie Fallas ulegają spaleniu.

Do każdej z figur przyjeżdża straż pożarna, zabezpieczając teren przed rozprzestrzenianiem się ognia.

valenciaflats.com

Przy ulicy Sueca rozstawiona zostaje duża konstrukcja, która świeci przez całą noc.

fineartamerica.com

Walencja i cały jej region to królestwo ryżu i pomarańczy.

Podczas trwania festiwalu obowiązkiem każdego uczestnika jest

spróbowanie oryginalnej, walenckiej paelli.

Rozległe pola ryżowe znajdują się poza miastem, w Albuferze,

niewielkim regionie uprawnym, który jednocześnie stanowi naturalny rezerwat przyrody.

NASZĄ INSPIRACJĄ NA DZIŚ JEST IMPREZA WPROST Z WALENCJI :)

kissrecetas.com

Po pierwsze. Podstawa, czyli Paella jako ciepłe danie na dobry początek…

Aby przygotować paellę typowo walencką należy ściśle trzymać się przepisu

ponieważ danie to jest charakterystyczne dla całej Hiszpanii.

Przepis podany przez nas tyczy się tej wyjątkowej, podawanej podczas Fiesta de la Fallas.

Przepis pochodzi ze strony internetowej Pani Magdy Gessler, która w Hiszpanii spędziła kilkanaście lat swojego życia:

„Paella tradycyjnie gotowana jest przez mężczyzn na niedzielny obiad. Nigdy na kolację, bo ryż pęcznieje w żołądku.

Gotuje się ją na prawdziwym ogniu z płonącego drewna.

Jeżeli przygotowujemy ja na gazie, to pilnujmy, żeby ogień równomiernie podgrzewał dno paellery, czyli patelni do paelli.

Zaczynamy od wylania na patelnię dobrej hiszpańskiej oliwy z oliwek. Musi przykryć dno.

Teraz drobno siekamy cztery ząbki czosnku i podsmażamy go na oliwie.

W tej czosnkowej oliwie smażymy drobno pokrojone mięso królika lub kurczaka,

kawałki ośmiornicy albo kalmarów, paski czerwonej papryki, takiej wąskiej,

długiej i kawałki fasolki szparagowej.

Kiedy to wszystko jest już zrumienione tak, że nie będzie wypuszczało soków ,

dodajemy 2-3 pomidory, obrane ze skórki, bardzo dojrzałe

i smażymy dotąd aż pomidory się kompletnie rozpadną tworząc z pozostałymi składnikami smakowity sos.

W oddzielnym garnku obsmażamy na oliwie głowy i skorupki surowych krewetek.

Najlepsze są duże krewetki black tiger. Dobrze gdybyśmy mieli też langustynki.

Chociaż jedną, bo nic nie daje smaku jak langustynki.

Obsmażone skorupki podlewamy bulionem rybnym, warzywnym lub wodą,

dodajemy liść laurowy, cebulę, czosnek, szafran i gotujemy.

Kiedy mięso na paellerze jest już prawie miękkie dolewamy płyn z gotowanych głów krewetkowych,

sprawdzamy smak, dodajemy sól, odrobinę wędzonej, hiszpańskiej papryki,

, ja dodaję też bardzo małą szczyptę cuminu.

Po chwili wszystko zaczyna wrzeć i wtedy sypiemy ryż. Specjalny okrągły, do paelli.

Poruszamy delikatnie patelnią, żeby ryż równomiernie rozłożył się na powierzchni

– ważne, żeby nie było go za dużo – i od tego momentu absolutnie nie mieszamy już potrawy.

Ryż powoli pęcznieje i wciąga ten pomidorowo, szafranowo, krewetkowy sos.

Jeżeli jest wiatr, przysłaniamy paellerę folią aluminiową.

Po około 15-20 minutach, kiedy ryż będzie już prawie gotowy,

dodajemy młody zielony groszek, krewetki, które układamy dookoła patelni ,

zgodnie z ruchem wskazówek zegara i omułki, które wtykamy w ryż.

Paellę ozdabiamy paseczkami pieczonej papryki i obsypujemy pietruszką.

Czekamy kilka minut i podajemy. Najpyszniejsza jest ta część z lekko przypieczoną skorupką ryżu”.

smakizycia.pl

aliciacrocco.com.ar

Zapraszając gości na imprezę lub kolację warto pamiętać o paelli :)

Oczywiście przyrządzając paellę można skorzystać z podstawowego przepisu

i dodać swoje ulubione dodatki.

Jest to bardzo proste w przygotowaniu danie

i nie jest problemem przyrządzenie jej w naprawdę dużych ilościach.

beyondwonderful.com

Napojem charakterystycznym dla tego regionu Hiszpanii jest horchata,

przygotowywana ze zmielonych korzeni rośliny o tej samej nazwie.

Zimna, słodka horchata w czasie upalnego lata świetnie gasi pragnienie,

choć z opinii osób, które miały przyjemność jej spróbować wynika,

że nie jest to przyjemność od pierwszego łyka ;)

Składniki:

- 8 łyżek ryżu

- 1 szklanka blanszowanych migdałów

- ½ łyżeczki mielonego cynamonu

- skórka limonki (tylko kolorowa część) do smaku

- 3 szklanki gorącej wody plus 4 szklanki zimnej wody

- 1-1 ½ szklanki cukru do smaku

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii do smaku

 

Przygotowanie
Ryż zmielić w młynku lub blenderze.

Zmielony ryż przenieść do miski lub dzbanka.

Dodać migdały, cynamon i skórkę limonki.

Dolać 3 szklanki ciepłej wody, przykryć i zostawić na noc.

Następnego dnia napój przelać do blendera i wszystko dokładnie miksować,

aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodać 2 szklanki zimnej wody i ponownie zmiksować.

Napój odcedzić przez sitko wyłożone 3 warstwami gazy.

Przelać do dzbanka i dolać 2 pozostałe szklanki wody, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do smaku dodać cukier i ekstrakt wanilii.

Przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Podawać z lodem.

spaansnieuws.com

Typowym drinkiem jest Agua de Valencia, którą zamawia się w dużych dzbankach.

Składniki:

- 50 ml ginu;

- 50 ml wódki;

- 700 ml szampana

- 200 ml soku pomarańczowego;

- szczypta cukru.

Agua de Valencia można przygotować w większej ilości i podawać w formie ponczu :)

wordpress.com

W czasie świąt, głównie w marcu przy okazji Fallas należy spróbować

oryginalnych buñuelos,

słodkich i tłustych wypieków obsypanych cukrem pudrem.

Składniki na około 30 szt.:

-60 ml mleka

-1 jajko

-150 g mąki

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 łyżka margaryny roślinnej (użyłam masła)

-olej do smażenia

-cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej na głębokość ok. 2,5 cm. Mleko mieszamy z jajkiem. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto. Dodajemy mleko z jajkiem i mieszamy wyrabiając gładką masę. Odrywamy od ciasta kawałki wielkości koktajlowych pomidorków i toczymy z nich kulki. Wrzucamy partiami na gorący olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Osuszamy na papierowym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem.

cloudinary.com

 Buñuelos można też polać czekoladą.

 

blogspot.com

Kolejnym, słodkim wypiekiem są churros, podawane na ciepło wraz z płynną czekoladą.

Składniki na ciasto:

-125 ml mleka

-125 ml wody

-60 g masła

-1 łyżka cukru

-190 g mąki

-1 duże jajko + 1 żółtko

-ziarna wydrążone z laski wanilii

-szczypta soli

-olej do głębokiego smażenia

-drobny cukier wymieszany z cukrem waniliowym do posypania

Przygotowanie:
Mleko i wodę zagotować z ziarnami wanilii, masłem, cukrem i solą. Wrzącą mieszankę zdjąć
z ognia, od razu przesiać do niej mąkę i dokładnie ucierać całość drewnianą łyżką, aż masa
stanie się sprężysta i będzie odchodzić od brzegów naczynia.
Po ostudzeniu dodać jajko, żółtko i zmiksować na jednolitą masę.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego
z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać churros do oleju rozgrzanego do 180 ºC.
Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.

marabous.com.au


Można także przygotować „zakręcone churros” w różnych kształtach. W tym celu na małych
karteczkach z papieru pergaminowego „rysujemy” ciastem wzory i tak przygotowane
wkładamy do rozgrzanego oleju (papierem do góry). Gdy churros będą usmażone same
odkleją się od pergaminu.

ŻYCZYMY SMACZNEGO I UDANEJ IMPREZY :)